Ib Michael

Foto: 
Søren Solkær

Ib Michael (DK) DK

Med Sandheden om Lucy, som Ib Michael udgav i april, markerer han sit 50-års jubilæum som forfatter. Han debuterede allerede i 1970 med En hidtil uset drøm om skibe, en titel, som har passet til hans forfatterliv.

»Jeg synes, at det projekt, jeg startede i 1970, og som ikke tilfældigt hedder noget med ”hidtil uset” og noget med ”skibe”. Det har jo forfulgt mig fuldstændigt, man kan næsten sige manisk hele mit liv. Jeg har villet se det, andre ikke havde set, jeg har villet rejse i de dybeste jungler. Jeg har rejst i Amazonas. Jeg har villet se det, som man kun kan se for sit indre øje, jeg har rejst i hallucinogenernes verden og så videre. Og jeg har altid haft noget med skibe. Jeg oplever mig selv som sømand, og jeg har sejlet enormt meget med Troels (Kløvedal) og Nordkaperen. Jeg har krydset to verdenshave med Nordkaperen. Det er som om, at alle de her tendenser går op i dag og også kan findes i romanen. Det er der alt sammen. Det er også en roman om det hele, som jeg nu tør lave, men som jeg aldrig har turdet lave før,« fortalte Ib Michael til Mikkel Fønsskov på Gyldendals-bogklub.dk på udgivelsesdagen. 

Rejser og magi

Forfatteren skrev sin første roman En hidtil uset drøm om skibe, da han var 19. Den blev ikke antaget hos et forlag, men da han var 26, henvendte en forlægger sig. Siden har han udgivet op mod 40 romaner, noveller, digte, børnebøger, rejsebøger samt en dagbog med inspiration fra sin barndom og mange rejser. 

Det er farvestrålende fortællinger om liv, død, kærlighed og rejselyst. Inspirationen har han fået på ekspeditioner til blandt andet Mayalandet i Mexico, Sydamerika, Kina og Tibet samt rejser med Troels Kløvedal i Stillehavet. Han har mødt mennesker og natur med respekt og føler en særlig tilknytning til Latinamerika. Denne forbindelse tilføjer hans værker mystiske og magiske elementer, som gør dem til noget helt for sig selv for en dansk forfatter. Meget af hans prosa har stilmæssig forbindelse til den sydamerikanske magiske realisme, hvor grænserne mellem tid og sted, fantasi og virkelighed ophæves. Ib Michael gør op med tanken om, at tingene hænger sammen på en bestemt måde. Romanen Rejsen fra 1977 var den første store danske roman i denne genre. Inspiration får han også fra sin store interesse for naturvidenskab. Han har blandt andet læst medicin på Københavns Universitet, indtil han som 25-årig droppede ud og sammen med vennen og maleren Per Kirkeby rejste til Mexico.

Ib Michael brød for alvor igennem med Kilroy Kilroy i 1989. Ind i en rammefortælling om en kvinde, som i Tibet oplever den kinesiske besættelsesmagt, er vævet en fantastisk historie om flyveren Kilroy og hans eventyrlige oplevelser under og efter 2. verdenskrig. Forfatteren modtog De Gyldne Laurbær for romanen.

Fra en Stillehavsø til Roskilde

På en ø i Stillehavet fandt Ib Michael ud af, at han måtte tilbage til barndommens Roskilde. Han var i gang med at optrevle barndommen og skrev Vanillepigen, en historie om hans polioramte søster.

Romanen udkom i 1991 og indbragte Ib Michael Kritikerprisen og blev samtidig en publikumssucces. Vanillepigen er et hovedværk i forfatterskabet, og er første del af slægtskrøniken, som fortsætter med Den tolvte rytter og Brev til månen. 

Ib Michael voksede op i et velhavende hjem i Roskilde, og hans far havde udset ham til at forsætte sin store grosserervirksomhed, men Ib Michael havde helt andre planer. Efter sin studentereksamen fra Roskilde Katedralskole i 1964 studerede han ved Københavns Universitet, hvorfra han i 1972 blev uddannet exam.art. i mellemamerikanske indianske sprog og kulturer.

Ib Michael har rejst siden, han var ganske ung. Som en trækfugl fortrækker han til varmere himmelstrøg om vinteren. Igennem mange år har han rejst til Thailand hver vinter. Her skriver han hver dag. Når han skriver, er det ofte med klavermusik i baggrunden, for eksempel Bach. Han er fascineret af det matematiske system, der er i Bachs kompositioner.

Ib Michael har blandt andre skrevet erindringstrilogien Blå bror (2006), Sorte huller (2007) og Vilde engle (2009). Blandt hans seneste udgivelser er dobbeltudgivelsen Digte fra Mexico 1971 og Billeder fra Mexico 1971 (2019) samt romanen Sandheden om Lucy (2020). 

Ib Michael har gennem tiden modtaget adskillige priser blandt andet Otto Gelsted-Prisen (1978), Søren Gyldendal Prisen (1993), Det Danske Akademis Store Pris (1994), Danske Banks Litteraturpris (2010), legater og livsvarig ydelse fra Kunstfonden, og han har modtaget Ridderkorset.

Presseomtale af forfatteren

Materialet er er stillet til rådighed for OrdFraNord af Hans Christian Davidsen og Flensborg Avis.
Det er beskyttet af ophavsretsloven og må ikke gengives uden særskilt tilladelse.

Mød også disse forfattere

Kristian Bang Foss
Sissel-Jo Gazan
Jens Christian Grøndahl
Ry Kristensen (AFLYST)

Mød Ib Michael

Onsdag
16september
Onsdag 16. september 2020
Torsdag
17september
Torsdag 17. september 2020
Fredag
18september
Fredag 18. september 2020

Øvrige arrangementer

Tirsdag
15september
15. september 2020
Torsdag
17september
17. september 2020
Fredag
18september
18. september 2020
Lørdag
19september
19. september 2020