Porcelænskvinden

Annegret Friedrichsen • Porcelænskvinden

PrintXpress, 2012

Annegret Friedrichsens forfatterskab henvender sig til forskellige målgrupper. Som mag.art i litteraturvidenskab skriver hun artikler om klassiske forfattere og fremlægger en række resultater i videnskabelige tidsskrifter. Men samtidig er der også en Annegret Friedrichsen, der skriver en børnebog, hvis hovedpersoner hedder Karen Blixen, Amalie Skram, Selma Lagerlöf og Edith Södergran.

I 1990 udgav hun en tysksproget digtsamling »Atemrisse«. »Porcelænskvinden« er hendes første prosatekst for voksne. Eftersom den valgte udtryksform følger den gotiske fortællings tradition, skal der ikke røbes for meget. Annegret Friedrichsen forstår at skabe en medrivende og raffineret historie omkring rengøringsdamen Marthes runde gennem Kunstindustrimuseet, der nu hedder Designmuseum Danmark. I teksten indgår citater af Søren Kierkegaard, Johann Wolfgang von Goethe og Carsten Hauch. Kierkegaards »Thi Elskov er Timelighedens, dens skjønneste, men dog Timelighedens skrøbelige Opfindelse « antyder fortællingens tema.

En kortroman

På titelbladet ses betegnelsen »kortroman«, en definition, der kan diskuteres, fordi tekstens form peger i en anden retning. I den danske tradition i dag opfattes formen som regel som en kortere og enklere tekst – deraf genrebetegnelsen »kortroman« som et udtryk mellem roman og novelle. Men »Porcelænskvinden « opfylder i ordets bedste forstand kravene til en klassisk novelle, som kendes fra den europæiske og især den tyske tradition og teori.

Her optræder bl.a. Johann Wolfgang von Goethes berømte citat »Denn was ist eine Novelle anders als eine sich ereignete unerhörte Begebenheit« (samtale med Eckermann d. 25. januar 1827). Han fokuserer på en særlig begivenhed, der får betydning for tekstens udformning.

Ifølge Paul Heyse (1871) rummer enhver novelle et særligt punkt, der karakteriserer teksten og viser et vendepunkt i handlingen. Med udgangspunkt i en fortælling fra Boccacios »Dekameron« definerer han sin »falketeori «. Når en tekst genfortælles i få koncentrerede sætninger, koncentreres opmærksomheden om »etwas Eigenartiges, Spezifisches« – d.v.s. Marthes møde med porcelænskvinden, der er novellens »falk«.

I sin opbygning placerer »Porcelænskvinden « sig i forlængelse af de former, som novellegenren udviklede i 1800-tallet. Men samtidig kan den også læses som en gotisk fortælling. Handlingen er henlagt til Kunstindustrimuseets samlinger af møbler og kunsthåndværk fra det 18. og det 19. århundrede og strækker sig over et par timer en eftermiddag i foråret 1991. Annegret Friedrichsen inddrager også bygningens forhistorie som det gamle Frederiks Hospital. Den bidrager til at skabe en særlig stemning, som associerer til Lars von Triers tv-serie »Riget«. Døde genstande får liv og beretter om begivenheder fra slutningen af 1820’erne.

Flensborg, Lyksborg og Gråsten

Porcelænskvinden optræder første gang på bogens side 17. Hun er den ene halvdel af en gruppe, hvis anden part er en ung mand. I montren betegnes den som »Elskende par, ca. 1827«. Marthe ville foretrække titlen »Genkendelsen «, og eftersom læseren følger hendes synsvinkel og tankegang gennem hele fortællingen, forekommer den ganske logisk. I glimt ses Flensborg, Lyksborg og Gråsten. Især beskrivelsen af Flensborg er vellykket. Dialogerne fungerer fint, når Annegret Friedrichsen lader porcelænsdamen tale et sprog, som kendes fra samtidens litteratur.

I sin karakteristik af den fantastiske litteratur indkredser Tzvetan Todorov et begreb som »læserens tøven« som en tvetydig synsvinkel. Læseren nærer ikke tvivl om døde genstande som aktører (f.eks. porcelænsfigurer) og kan måske se dem i en allegorisk sammenhæng: Marthes psyke eller porcelænets skrøbelighed. Det kan diskuteres, hvem der er mest skrøbelig: porcelænsdamen, som fortæller om sin skæbne og hvorledes hun som ung læste Goethes »Die Leiden des jungen Werther«, eller Marthe, der i teksten ofte ses som et spejlbillede eller en skygge, men hen mod slutningen fremstår som et helt menneske.

Jf. det fantastiske element rummer »Porcelænskvinden « fælles stilistiske træk med E.T.A. Hoffmanns fortællinger og H.C. Andersens eventyr. Men især minder titelfiguren om hovedpersonen i Friedrich de la Motte Fouques romantiske fortælling »Undine« (1811), og man bemærker desuden, at fænomenet »vand« optræder adskillige gange. I indledningen er det blot en klud, der skal vrides, til slut strømmer vandet ned ad væggene og oversvømmer rummene, for slet ikke at tale om de mange tårer, Marthe og porcelænskvinden fælder.

Anbefales til undervisning

Annegret Friedrichsen skriver et smukt sprog, som veksler mellem handlingens nutid og det tidlige 1800-tals litterære udtryk. Bogen kan derfor også anbefales til undervisning i gymnasiet.

Skrevet af Viggo Böhrnsen-Jensen, 28. August 2012

Treffe Annegret Friedrichsen

Mittwoch
18September
Mittwoch 18. September 2013
Donnerstag
19September
Donnerstag 19. September 2013

Andre bogtip

Arne DahlMaria og Artur - en 1900-talsromanModtryk, 2007

Beretninger fra et åbent ægtesskab

Skrevet af Lene Lund, den 29. August 2017
Jan Arnald, bedre kendt under pseudonymet, Arne Dahl, har skrevet en interessant, fængende og lærerig biografisk roman om forfatterparret Artur Lundkvist og Maria Wine.Weiterlesen
Svar på Helgas brevC&K Forlag, 2012

En gammel kærlighedshistorie

Skrevet af Lene Lund, den 24. August 2017
Den islandske forfatter Bergsveinn Birgisson har skrevet en brevroman, der er velkomponeret og præcis, og selv om den kun er på 121 sider, er den indholdsrig og vækker til eftertanke.Weiterlesen
Maria HellebergKvinderne fra ThySamleren. 2016

En tid med stærk social kontrol

Skrevet af Lene Lund, den 13. Juni 2017
Maria Helleberg har skrevet en underholdende slægtsroman om småkårsfolk i det missionske Thy.Weiterlesen
Arne DahlSkyggezoneModtryk, 2016

Arne Dahl er i topform

Skrevet af Lene Lund, den 8. März 2017
Den svenske forfatter Arne Dahl har skrevet »Skyggezone«, som er en klassisk politiroman med kriminalassistent Berger som omdrejningspunkt. Berger er en antihelt, hvis privatliv ikke fungerer.Weiterlesen
Leif DavidsenDjævelen i hulletLindhardt & Ringhof, 2016

Mesterfortællerens spionaffære

Skrevet af Lene Lund, den 6. Februar 2017
Leif Davidsen har skrevet en thriller, som giver en god beskrivelse af Rusland, den russiske folkesjæl og to halvsøskendes relation.Weiterlesen
Morten BraskWilliam Sidis' perfekte livPolitikens Forlag, 2011

Et perfekt liv?

Skrevet af Lene Lund, den 6. September 2016
Historien om William Sidis er fascinerende, og romanen er interessant og tankevækkende om end ikke helt så letløbende som de øvrige romaner, forfatteren har skrevet. Romanen fortæller i korte afsnit om Sidis' barndom, hans sympati for socialismen og hans sidste år.Weiterlesen
Anne Lise Marstrand-JørgensenHvad man ikke vedGyldendal, 2012

Frisind med fatale konsekvenser

Skrevet af Lene Lund, den 26. August 2016
Anne Lise Marstrand-Jørgensen har skrevet en spændende roman om hverdagen hos en familie og deres omgivelser fra 1969 til 1974.Weiterlesen
Morten BraskOfrenePolitikens Forlag, 2016

En fatal hændelse

Skrevet af Lene Lund, den 25. August 2016
Morten Brask har skrevet en intens og medrivende bog, »Ofrene«, om et ungt par, hvor forelskelsen brat afbrydes af følelsesmæssigt kaos og magtesløshed.Weiterlesen
Anne Lise Marstrand-JørgensenDronningen af Saba & Kong SalomonGyldendal, 2015

Stor research bag historisk roman

Skrevet af Lene Lund, den 17. August 2016
Dronningen af Saba har de fleste hørt om, men hvor mange kender myten om den handlekraftige pige fra jægersamfundet, som helt imod datidens norm endte med at blive dronning?Weiterlesen
Einar Már GuðmundssonUniversets engleVindrose, 1995

Universets engle

Skrevet af Lene Lund, den 25. Juli 2016

»Når man bliver udskrevet, er det ikke med noget eksamensbevis. Døren til sindssygehospitalet lukkes, og virkeligheden begynder igen.«

Sådan oplever Paul det, da han bliver udskrevet fra sindssygehospitalet Kleppur i Reykjavik. I »Universets engle« fortæller Paul om sit liv, fra før han bliver født til han er død. Det er en sjov roman i en trist ramme.

Weiterlesen