Anne-Cathrine Riebnitzsky

Foto: 
Les Kaner

Anne-Cathrine Riebnitzsky (DK) DK

Anne-Cathrine Riebnitzsky var militærkvinden, hvis entré på den skønlitterære scene var uventet for mange. Men det var ikke spor uventet for hende selv. Det var en livsdrøm, der gik i opfyldelse.

Siden hun var 15 år, drømte hun om at blive forfatter, men det holdt hun for sig selv for at undgå kommentarer som »Det kan man ikke leve af«.

Hun blev uddannet fra Forfatterskolen i 1998 og fortsatte videre til hæren, hvor hun blev sprogofficer i russisk i 2003. Herefter arbejdede hun blandt andet ved ambassaden i Rusland, inden hun i 2007 blev udsendt til Afghanistan, først som soldat og siden som udenrigsministeriets rådgiver. Tiden i militæret dannede grundlaget for Riebnitzskys første bog Kvindernes krig – En dansk soldats møde med Afghanistans kvinder. Den beskriver hendes personlige erfaringer som udsendt kaptajn i CIMIC, enheden i det danske forsvar, der varetager samarbejdet mellem de internationale styrker og lokalbefolkningen. Det er en stærk personlig beretning om de afghanske kvinders kamp for et bedre liv og en gribende fortælling om at være kvindelig soldat, der efter 14 måneders i Helmand kom hjem med en usædvanlig og debatskabende historie.

Klogere på Afghanistan

I 2012 udkom debutromanen Den stjålne vej, som foregår i Afghanistan. Mange af personerne har rod i virkeligheden, også den ældre ingeniør Khan, som tages til fange af Taleban. Han er dybt religiøs, men på en helt anden måde end talebanerne. Stik imod alle odds overlever han. Sideløbende fortælles om en dreng, der bliver voldtaget af politifolk og rekrutteres til Taleban, og historien om en kvinde, der vrages som hustru til fordel for en yngre, alt imens hun forsøger at forbedre kvindernes situation i landet.

Med de to bøger formåede Anne-Cathrine Riebnitzsky at gøre mange danskere klogere på forholdene i Afghanistan og give et troværdigt og mere nuanceret billede af landet.
I 2010 modtog hun Anders Lassen Fondens legat for "betydningsfuld militær og civil indsats under udsendelsen i 2007 og 2008". Kvindernes krig blev nomineret til Weekendavisens Litteraturpris 2010. For Den stjålne vej modtog hun BogForums Debutantpris, og den blev nomineret til Weekendavisens Litteraturpris og til DR Romanprisen.

Forbandede yngel

Anne-Cathrine Riebnitzsky blev født i 1974 i Svendborg og voksede op på Sydfyn.
Barndommen var præget af forældrenes mangel på forståelse, medfølelse og overskud. Allerede som teenager tog Riebnitzsky noter om sit liv. Noterne fra den utrygge opvækst brugte hun til Forbandede yngel, som udkom i 2013. Hun sagde dengang: »Livet er blevet konstant bedre siden min barndom«. Romanen blev forfatterens store gennembrud, og hun vandt Politikens romankonkurrence og modtog De Gyldne Laurbær.
Den selvbiografiske roman om børns vilkår ramte et stort publikum i Danmark og blev oversat til flere sprog. Det er en af de romaner, hvor der efter hvert foredrag sidder en eller flere tilbage i salen og græder, fordi deres egen livshistorie netop er blevet fortalt.

Orkansæsonen og stilheden

Efter mange foredrag rundt i landet tog Riebnitzsky til Gutemala for at slappe af uden tanke på en ny roman, men inden dagen var omme, var hun i gang med at skrive. Efter overvejelser om tro, moral og hvad et godt liv er, udkom Orkansæsonen og stilheden i begyndelsen af 2016. Hovedpersonen er præsten Monica fra en lille dansk ø. Hun rejser til Mellemamerika og ender i Guatemala.
Romanen rummer både en kærlighedshistorie og en kriminalgåde og handler om tro, retfærdighed, selvtægt, sorg, forelskelser, drab og tilgivelse. Romanen blev nomineret til Weekendavisens Litteraturpris ligesom den næste roman Smaragdsliberen fra 2018.

Tro i hverdagen

I Orkansæsonen og stilheden og Smaragdsliberen er tro omdrejningspunktet lige som i Riebnitzskys seneste roman Vindens port, der udkom i 2021. Det ikke lå ligefor, at hun skulle finde sin styrke i troen, for barndomshjemmet var ikke præget af kristendommen, og stemningen var ofte tung og trist. Alligevel har modet til at tro banet vejen for hende til blandt andet at blive til forfatter. I Tro i hverdagen. Personlig trosfortælling, som udkom i 2020, fortæller hun, hvordan troen har givet modet og hjulpet hende i livet og forfattergerningen.

Med bue og pil

Jagt har været en stor del af Anne-Cathrine Riebnitzskys liv de seneste 10 år. Ofte hænder det, at en interesse vandrer med ind i en roman, og netop buejagt fylder en del i Orkansæsonen og stilheden. I 2019 udkom bogen Med bue og pil - Jagthistorier. Denne jagtform kræver nærhed, stilhed, tålmodighed, og med buen skal man levere al kraft selv. Riebnitzsky er derudover faldskærmsudspringer og medlem af Eventyrernes Klub.

Presseomtale af forfatteren

Materialet er er stillet til rådighed for OrdFraNord af Hans Christian Davidsen og Flensborg Avis.
Det er beskyttet af ophavsretsloven og må ikke gengives uden særskilt tilladelse.

Mød også disse forfattere

Arne Astrup
Merete Pryds Helle
Karin Smirnoff

Mød Anne-Cathrine Riebnitzsky

Tirsdag
13september
Tirsdag 13. september 2022
Onsdag
14september
Onsdag 14. september 2022
Torsdag
15september
Torsdag 15. september 2022

Øvrige arrangementer

Onsdag
14september
14. september 2022
Torsdag
15september
15. september 2022
Fredag
16september
16. september 2022
Lørdag
17september
17. september 2022