Kim Leine

Foto: 
Robin Skjoldborg

Kim Leine (DK) DK

Kim Leine tog turen fra Norge til Danmark og videre til Grønland. Det blev både hans undergang og genfødsel. Grønland præger forfatterskabet og Leine betragter Grønland, som en ekskæreste, han stadig elsker og ikke kan slippe. Hans bøger er oversat til adskillige sprog, og han har modtaget flere priser, senest Kronprinsparrets Kulturpris 2018 og Søren Gyldendal Prisen 2019.

Kim Leine (1961) er opvokset som en del af Jehovas Vidner i en lille bygd i Norge. Dem brød han med, da han som 17-årig i nattens mulm og mørke flygtede til København, hvor hans far boede.  Kim boede fem år hos sin far. Faren misbrugte Kim. Det tog ham et års tid at se, at faderens handlinger ikke var i orden. Da fik han det stoppet.

Efter gymnasiet tog Leine en uddannelse som sygeplejerske og fik arbejde i Nuuk, som han flyttede til med sin familie. Det blev sammenlagt til 15 år i Nuuk og forskellige steder på Grønlands østkyst. Her levede Leine et udsvævende liv med en lang række affærer, alkohol samt misbrug af morfin, som han havde adgang til på sygehuset. I 2004 kom han ud af misbruget og flyttede til Danmark, hvor han i 2007 debuterede med den anmelderroste erindringsroman, Kalak, som er en barsk skildring af hans opvækst og siden nedtur i Grønland. Nedturen blev et vendepunkt. Da han endelig kunne sætte ord på det, han havde oplevet, ophørte misbruget og flugten, og han kom videre i sit liv. Den rastløshed, som før gjorde ham destruktiv, tøjler han ved at skrive

Gennembrud med Profeterne i Evighedsfjorden

Siden debuten har han skrevet romanen Valdemars dag (2008), med udgangspunkt i sin farfars mord på sin konens elsker den 15. juni 1938. I 2009, Tunu, hvor livet følges i og omkring bygden gennem et år. Profeterne i Evighedsfjorden fortæller om den norsk fødte Morten Falck, der i slutningen af 1700-tallet bliver præst i København, rejser til Grønland og går i hundene. Romanen er inspireret af virkelige hændelser. Romanen udkom i 2012 og begejstrede både læsere og anmeldere, og han modtog Nordisk Råds Litteraturpris, Politikens Litteraturpris, Weekendavisens Litteraturpris, DR Romanprisen og De Gyldne Laurbær.
Rød mand/Sort mand (2018) er en selvstændig efterfølger.

Interessen for historie

”Skal jeg være helt ærlig, så er jeg sgu ikke specielt interesseret i historie. Jeg bruger snarere den historiske ramme som en verfremdungseffekt til at fortælle om nogle temaer, vi også kender fra vores egen tid. Angst, had, religion, undertrykkelse, men selvfølgelig også de mere opmuntrende sider af tilværelsen. Det er en måde at vise et menneskeligt slægtskab, der har eksisteret til alle tider,” fortalte Kim Leine til Weekendavisens Adam Holm i marts 2018.

Finland og retur til Grønland

Leine skrev filmmanuskript til dokumentarfilmen Springet om Peter Gudmes deltagelse i den finske borgerkrig. I forlængelse deraf skrev forfatteren Afgrunden (2015) om de danske tvillingebrødre Kaj og Ib, der deltager i den finske borgerkrig i 1918 og deres historier op gennem mellemkrigstiden og modstandskampen under 2. verdenskrig.

I "De søvnløse" fra 2016 er Leine tilbage til Grønland.

Dansk standard undervejs

Kim Leine forstår at fortælle stærke historier i et intenst sprog, og den næste roman, Dansk standard, er skrevet og udkommer til efteråret. 

Tegneserie og sang

Ud over romanerne har Leine lavet tegneserien Trojka bind 1: Skarabæens time sammen med tegneren Søren Mosdal. Han har skrevet den fællesnordiske sang, Nordika, samt børnebøgerne Drengen der drog nordpå med sin far for at finde julemanden, Skovpigen Skærv og Pigen der kunne tale med hunde.
Leine skriver endvidere klummer om kultur, eksistens og ånd  i Kristeligt Dagblad.

Presseomtale af forfatteren

Materialet er er stillet til rådighed for OrdFraNord af Hans Christian Davidsen og Flensborg Avis.
Det er beskyttet af ophavsretsloven og må ikke gengives uden særskilt tilladelse.

Mød også disse forfattere

Jón Kalman Stefánsson
Håkan Nesser
Dorthe Nors

Mød Kim Leine

Torsdag
19september
Torsdag 19. september 2019
Fredag
20september
Fredag 20. september 2019
Lørdag
21september
Lørdag 21. september 2019

Øvrige arrangementer

Fredag
6september
6. september 2019
Onsdag
18september
18. september 2019
Torsdag
19september
19. september 2019
Fredag
20september
20. september 2019
Lørdag
21september
21. september 2019