Elsebeth Egholm

Foto: 
Les Kaner

Elsebeth Egholm (DK) DK

Som barn boede hun i Åbyhøj, dør om dør med sin bogelskende mormor og oplevede, hvordan bøger blev slugt i mormors lænestol: en dag Dickens eller Dumas og den næste Agatha Christie eller Dorothy L. Sayers. Der var ikke noget, der var finere end andet.

Den indstilling har Elsebeth taget til sig. Hun har forsøgt at skrive de bøger, hun selv gerne vil læse, og som mormor ville sætte pris på, fortæller hun på sin hjemmeside.

Fra journalist til forfatter

Elsebeth Egholm blev født i 1960 og voksede op nord for Aarhus. Som ung gik hun fire år på Musikkonservatoriet og spillede klassisk klaver, men hun skiftede derefter til journalistikken og blev i 1989 journalist fra Danmarks Journalisthøjskole. Hun var herefter bagsideredaktør på Berlingske Tidende, indtil hun i 1992 sagde op og flyttede til Gozo, som er en del af Malta. Hun blev freelanceskribent og skrev både fakta og fiktion, blandt noveller til ugeblade.

I 1998 blev Elsebeth Egholm kontaktet af forlæggeren Lars Ringhof, som havde læst hendes klummer i Berlingske. Han opfordrede hende til at skrive en roman. Det blev i 1999 til debutromanen De frie kvinders klub, som handler om fire veninder i 1980’erne og 90’erne. For romanen modtog forfatteren Bogklubben 12 Bøgers litteraturpris.

Året efter udgav hun Mig og min ø, om livet på Gozo samt Scirocco og i 2001 Opium.

Dicte

Med Skjulte fejl og mangler fra 2002 bevægede Egholm sig over i krimigenren. Hun blev især inspireret af forfatteren Lisa Marklund og slog straks sit navn fast i den danske krimiverden med serien om journalisten Dicte Svendsen.

I serien følges journalist Dicte Svendsen, der arbejder som kriminalreporter på en formiddagsavis. Dicte er i seriens begyndelse nyskilt, lige flyttet til Aarhus med sin teenagedatter Rose og forelsket i krigsfotografen Bo. Da hun i den første bog fejrer sin 40-års fødselsdag sammen med to veninder på en udendørs café ved Aarhus Å, opdager hun en balje med et dødt spædbarn i åen. I mod- og medspil med efterforsker John Wagner opklarer hun sagen, men ikke uden personlige omkostninger.

Dicte er opvokset i en Jehovas Vidner-familie og blev som 16-årig tvunget til at bortadoptere sin nyfødte søn, som hun havde fået med en gymnasielærer. Familie og børn er et gennemgående tema i serien.

Sagen om barnet i åen er en virkelig begivenhed, som aldrig er blevet opklaret. Elsebeth bruger ofte virkelige hændelser til plottet og indfletter samfundsmæssige problemstillinger, som hun finder væsentlige. Altid indpakket i underholdende historier.

Emma Karlebjerg skrev på Litteratursiden.dk i 2020: »Vi ser med serien om Dicte, hvad Elsebeth Egholm gør så fænomenalt. I takt med at producere tænderklaprende fortællinger kommenteres samtidens mest aktuelle problemstillinger og de store psykologiske problemstillinger, som nu en gang opstår i livet. Dicte-serien formår at tage fat i diskussioner om bortadoption, utroskab, religion og racisme, der viser de store og små problemer, som var yderst tilstedeværende for den midaldrende kvinde i 00'erne og 10'erne, og stadig er det i dag.«

Sideløbende med serien om Dicte kom Tre hundes nat i 2011 og De dødes sjæles nat i 2012. Hovedpersonen er Dictes bortadopterede søn Peter Boutrup. Han er vokset op på et børnehjem og er mistænkt i en drabssag. Serien sluttede med Dødvægt i 2015. Fra 2013-16 blev krimiserien til den populære TV-serie Dicte, som blev sendt på TV2 med Iben Hjejle i hovedrollen.

Den ansigtsblinde læge

Mens Dicte Svendsen er en pæn og ordentlig kvinde, er Rina Svane-Dissing vild og gør ting, der er på kant med loven. Om dagen er hun læge. Og om natten klatrer hun og laver streetart under navnet Private Eye. Hun samarbejder med politimanden Stanek, som kender til hendes hemmelige identitet. Rina lider af den sjældne sygdom ansigtsblindhed. Hun er hovedpersonen i de to krimier Jeg finder dig altid fra 2017 og Frit fald fra 2019. For Jeg finder dig altid er Elsebeth Egholm af Det Danske Kriminalakademi blevet tildelt Harald Mogensen-prisen for årets bedste danske krimi/spændingsroman.

Krimiforfatteren skifter spor

Senest har forfatteren udgivet Som natten kender stjernerne i 2020. Her går Elsebeth nye veje, da det er er en kærlighedshistorie dog med spor fra krimigenren - en gåde der skal løses. 

Elsebeth Egholm fortæller, hvordan idéen til romanen opstod: »Efter mange krimier havde jeg i længere tid, end jeg ville indrømme, trængt til at folde personer og følelser ud på en anderledes måde. Derfor har jeg nu for første gang skrevet en kærlighedsroman, Som natten kender stjernerne. Idéen til bogen fik jeg, da jeg for et par år siden købte et Steinwayflygel fra 1912, som jeg holder utrolig meget af. Da jeg spurgte i butikken til dets historie, fandt de ud af, at det var blevet sendt fra Steinwayfabrikken i Hamburg den 9. december 1912 til byen Metz i det nordøstlige hjørne af Frankrig. De oplysninger var nok til, at min forfatterhjerne straks begyndte at brygge på en historie om, hvad der kunne have været dets skæbne under 2. verdenskrig.« (Fra interview ved Birgitte Bartholdy, Hendes Verden, nr. 36, 2020)

Elsebeth Egholm er blandt Danmarks mest læste forfattere, og hendes forfatterskab er solgt til udgivelse i en række lande, bl.a. Tyskland, Sverige, Norge, Holland, Italien, Frankrig, England, Polen og Japan. Hun har skrevet manuskript til TV 2-dramaserien Den som dræber og spillefilmen Fortidens skygge.

Læs mere på elsebethegholm.dk

Presseomtale af forfatteren

Materialet er er stillet til rådighed for OrdFraNord af Hans Christian Davidsen og Flensborg Avis.
Det er beskyttet af ophavsretsloven og må ikke gengives uden særskilt tilladelse.

Mød også disse forfattere

Caspar Eric
Hallgrímur Helgason
Niviaq Korneliussen

Mød Elsebeth Egholm

Onsdag
15september
Onsdag 15. september 2021
Torsdag
16september
Torsdag 16. september 2021
Fredag
17september
Fredag 17. september 2021

Øvrige arrangementer

Onsdag
15september
15. september 2021
Torsdag
16september
16. september 2021
Fredag
17september
17. september 2021
Lørdag
18september
18. september 2021