Niviaq Korneliussen

Foto: 
Angus Motzfeldt

Niviaq Korneliussen (GL) GL

Det er meget få forfattere forundt at få et internationalt gennembrud med deres debutroman, som det skete for den grønlandske forfatter Niviaq Korneliussen.

Hun skriver fornyende og forfriskende om at være ung i Grønland. Hun bryder tabuer og eksperimenterer med formen. Som noget nyt i grønlandsk litteratur skriver hun om homoseksualitet, men også identitet, kærlighed og selvmord.

Niviaq Korneliussen er vokset op i Narnotalik i Sydgrønland. En lille by, hvor det tog tre timer at sejle til nærmeste by. Så bortset fra ferier i Danmark og hvert andet år til et varmt land, oplevede hun kun barndomsbyen, hvilket gav hende et strejf af klaustrofobi. Hun har altid holdt af at skrive og drømte sig væk ved at skabe sin egen verden, hvor hun ofte skrev om smukke piger, som hun kunne lave noget sammen med. Når lektierne i skoletiden var at skrive stil, gik hun begejstret hjem fra skolen. Kun læreren læste, hvad hun skrev indtil hun i 2013 var en af vinderne i novellekonkurrencen Allatta! (Lad os skrive). Novellen San Francisco, kom med i antologien Ung i Grønland – ung i Verden. 

Grønlands uventede litterære stjerne

Senere tildelte Grønlands Selvstyre Niviaq et tre måneders arbejdslegat. De første to måneder skrev hun ikke. Hun vidste ikke, hvordan hun skulle skrive en bog, eller hvilken struktur den skulle have. Men hun vidste, at hun ville skrive om unge grønlændere, da hun selv havde savnet nogen at spejle sig i. Hun ville give stemme til unge, som normalt ikke bliver hørt, og det fik hende i gang. I tre uger skrev hun nonstop, fra hun stod op, til hun gik i seng kun afbrudt af spisepauser.  

»Det var så nemt og intuitivt. Jeg kastede næsten bogen op. Jeg fik det helt dårligt, når jeg tænkte på at andre går på Forfatterskolen og knokler i årevis for at komme ud med deres ting,« har Niviaq fortalt. (Weekendavisen, 14. august 2020). 

Det blev til debutromanen HOMO sapienne, der fortæller fem unges historier om køn, identitet og kærlighed i Nuuk. Niviaq har selv beskrevet den, som et lille ungdomsoprør, hvor alle karaktererne er uden for normen og samtidig reflekterer over samfundet. Niviaq Korneliussen skrev den på grønlandsk og genskrev den derefter på dansk. Begge udgaver er udkommet på forlaget milik publishing i 2014.

Bogen kom ud på skoler og mange unge grønlændere læste den. Den fik succes i Danmark og blev udgivet i tolv lande. I The New Yorker blev hun kaldt »Grønlands uventede litterære stjerne«.

HOMO sapienne blev nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris og Politikens Litteraturpris og er også blevet opført som teaterstykke. Romanen medførte også, at Niviaq i 2015 var med til at lave radiojulekalenderen 3900 Nuuk på Danmarks Radios P1. Her var 24 mennesker med til at definere nutidens Grønland.

Aktivisten

Den anden roman var sværere. Den unge forfatter ville skrive om at føle sig hjemme og om forholdet mellem Grønland og Danmark. Men hun havde svært ved at skrive og beskæftigede sig i stedet mere og mere med selvmordsproblematikken i Grønland.  Hun blev aktivist og arrangerede demonstrationer for at få fokus på selvmord i Grønland. Landet har den største selvmordsrate i verden. 45 om året alene i 2019, og tallet har ligget på samme høje niveau de seneste 40 år. Det er blevet »normalt«. De unge råber om hjælp, men hverken de eller de pårørende kan få hjælp fra det offentlige.

Mørket trækker

Efter debuten blev Niviaq Korneliussen headhuntet til Gyldendal, hvor hun fortalte redaktøren om projektet omkring selvmord. Redaktøren foreslog, at hun skulle tage temaet med i bogen, som hun var i gang med. Det råd gav hende drivkraften til at skrive, og Blomsterdalen, som hun havde skrevet på i fem år, blev relativt hurtigt færdig. Niviaq skriver bedst, når hun er vred eller frustreret og ”det mørke” trækker i hende. Derfor kan hun også kun skrive i kortere perioder, da hun ikke kan være i mørket i lang tid. 

Blomsterdalen handler ikke kun om selvmord, men også om familie, venskab og identitet, og den er samtidig en kærlighedshistorie. Romanen er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris, Politikens Litteraturpris og Montanas Litteraturpris.

Skrivecoach for unge i Grønland

Niviaq Korneliussen er født i 1990 og bor i Nuuk. Hun har læst samfundsvidenskab på Grønlands universitet / Ilisimatusarfik og psykologi på Aarhus Universitet i et års tid, men det var ikke de rigtige valg. I Aarhus savnede hun blandt andet Grønland og den grønlandske natur, og hun syntes, at det var mørkt i Danmark.

Hun er nu mentor og skrivecoach for unge i hele Grønland og har også stået for pilotprojektet Den Rejsende Forfatterskole, været kulturambassadør i Kommuneqarfik Sermersooq og været initiativtager til kampagnen og demonstrationer i tolv grønlandske byer mod den høje selvmordsrate i landet - Imminornerit : 0 : Selvmord.

Niviaq har endvidere skrevet manuskript til teaterstykket Angutivik / Den grønlandske mand og også oversat flere bøger.

Se også interview: Niviaq Korneliussen: To be a Greenlander – Louisiana Channel.

Mød også disse forfattere

Elsebeth Egholm
Caspar Eric
Hallgrímur Helgason

Mød Niviaq Korneliussen

Fredag
17september
Fredag 17. september 2021
Lørdag
18september
Lørdag 18. september 2021

Øvrige arrangementer

Onsdag
15september
15. september 2021
Torsdag
16september
16. september 2021
Fredag
17september
17. september 2021
Lørdag
18september
18. september 2021